Triqua

Triqua bijdrage Waterforum maart 2009

MBR wacht op nieuwe impuls

Groei in industrie

Waar de Nederlandse communale MBR-ontwikkeling in een impasse lijkt, groeit de markt voor industriële MBR’s onstuimig. Een van de pioniers is het Wageningse Triqua, dat in 1996 startte en in 2006 is overgenomen door Delta, het moederconcern van waterbedrijf Evides. Triqua heeft zich bewust gespecialiseerd op kleinere afvalwaterstromen tot 50 kubieke meter. Dat zijn installaties voor bijvoorbeeld de (petro)chemie, de voedingsmiddelenindustrie en de olie- en gaswinning. Maar Triqua levert ook zuiveringen voor schepen en de offshore. Het bedrijf heeft het enige tijd geprobeerd op de markt van rioolwaterzuiveringen, onder meer met zijn Filtriq-filtersysteem voor het effluent. Daar is het uiteindelijk van teruggekomen, terwijl het al helemaal niet de stap heeft gezet naar grootschalige communale MBR-systemen. “We hebben het er intern regelmatig over gehad”, vertellen salesmanager Joris van de Ven en marketingcoördinator Ingrid Werdler van Triqua. “Maar de waterschapswereld is een heel andere wereld en als klein bedrijf kom je daar moeilijk in. We focussen ons daarom op de industrie, de offshore en de maritieme sector.”

Daarbij ziet Van der Ven weinig toekomst voor communale MBR’s op de thuismarkt. “Vooral vanwege de kosten, zowel van de installatie zelf als voor de operationele kosten. Het energieverbruik blijft een belangrijk punt. De huidige conventionele zuiveringen draaien goed en met een extra zandfilter erachter kom je al ver. Met een MBR zet je een stap extra.” Zo’n stap kan misschien nodig zijn als de KRW scherpere eisen meebrengt, maar die zijn nog niet hard, concludeert Van der Ven.

Uitgebreide specs

In de Nederlandse industriële markt is de concurrentie de laatste jaren flink opgekomen. Er zijn de kleinere specialisten als Logisticon, Nijhuis en RWB, aan de andere kant mengen nu ook multinationals zich in het strijdperk, zoals Veolia (onder meer via de Nederlandse dochter Rossmark), GE (dat membraanleverancier Zenon heeft ingelijfd) en Siemens. En dan is er Norit dat zich van membraanproducent tot leverancier van hele systemen heeft ontwikkeld. Volgens Werdler probeert Triqua zich te onderscheiden met zijn ervaringen in de chemie, olie en offshore, waar zeer strenge eisen aan apparatuur en documentatie worden gesteld. “De specs die zulke partijen vragen zijn ongelooflijk uitgebreid.” Ze haalt lijst na lijst op de computer tevoorschijn. “Er is een gigantische hoeveelheid what-if­ checks voor veiligheid, milieu, enzovoorts.”

Triqua ziet door de toenemende waterschaarste grote kansen voor MBR-technologie die uitermate geschikt is voor waterhergebruik. “Kantoren, hotels, vakantieparken, golfbanen, daar ligt een wereldmarkt”, zegt Werdler. Van de Ven vult aan met een voorbeeld. “In Melbourne hebben we een MBR geplaatst in het nieuwe hoofdkantoor van Australian Post dat nu wordt gebouwd. Die is voor hergebruik van het water in het kantoor.” Ook binnen de industrie zijn er tal van mogelijkheden voor kringloopsluiting, al dan niet met MBR.

Direct contact

Voor vragen, advies of voor het maken van een afspraak zijn wij van ma t/m vr van 08.30 - 16.00 uur bereikbaar op:
+31 (0)318 724800 

Neem contact met ons op

Aanhef *