Triqua

Schoon drinkwater in Mwamtsefu

Dinsdag 21 oktober 2014

We zijn met een aantal medewerkers van Stichting Wenzi al 5 dagen in Afrika. Vandaag vertrekken we voor twee dagen naar Mwamtsefu in Kenia. Ik ben zo benieuwd naar het waterproject. Op 24 Februari 2014 vertelde ik de inwoners dat er een ‘village pump’ geschonken wordt door Triqua (International) bv. Een Nederlands bedrijf dat zich bezig houdt met het zuiveren van water, waarmee zij afvalwater een tweede leven geven. De pomp mag geplaatst worden in de gemeenschap, langs de rivier.

Op deze manier kunnen de kinderen en de volwassenen altijd beschikken over schoon drinkwater. Voor dit schone water moet wel een gering bedrag betaald worden. Het geld wordt besteed aan het onderhoud van de installatie. Door het drinken van schoon water wordt er juist veel bespaard op de dokterskosten. Deze boodschap zorgt ervoor dat mensen tranen in hun ogen krijgen.

 

Feest!

Nu, 7 maanden later, nemen Samson en Samuel (Tenda Pamoja) ons mee voor een uitgebreide rondleiding langs de watertanks, het buizensysteem met de kranen en de waterput vlakbij de eerste kiosk. Stichting Tenda Pamoja besteedt aandacht aan drie doelen: verbetering van het onderwijs, gezondheidszorg en stimulering van de lokale economie. Ik krijg de sleutel om de pomp te ontgrendelen en word uitgenodigd om het eerste bekertje water te pompen en te drinken.

Wat een feest, zelfs nu ik dit schrijf voel ik de euforie. Er is schoon drinkwater in Mwamtsefu! Nu is het tijd voor feest. Alle kinderen staan te wachten om met ons te dansen en te zingen.

Veilig water halen

Dan gaan we op weg naar de tweede waterkiosk bij de rivier. Het eerste stukje kunnen we nog met de auto. Het laatste stuk leggen we te voet af. Samuel vertelt me dat de aannemer alle bouw materialen per koe heeft aangevoerd. En waar we in februari nog over rotsblokken moesten klauteren, staat nu een prachtige strakke kiosk met een mooie waterpomp. Alles is afgesloten met stalen deuren en een slot. De muurschildering, ontworpen door Triqua, ziet er geweldig uit.

Er wordt me verteld dat water halen nu veel veiliger is. De krokodillen in de rivier komen niet zo hoog op de oever. Dit was iets waar ik nog niet eens rekening mee had gehouden. Het ontroert me, wat is er veel veranderd voor de mensen van Mwamtsefu!

De inwoners vragen mij om alle medewerkers van Triqua te bedanken. Ik heb de mensen hier verteld dat de medewerkers van Triqua met plezier wilde meewerken aan dit project voor de gemeenschap.

Een kerstgeschenk van onschatbare waarde

Het geschenk, de waterpomp, is van onschatbare waarde. En ondanks dat het kerstfeest in Mwamtsefu niet het kerstfeest is dat wij in Nederland vieren, viert men hier feest. Elke dag!

Groet,
Willie
Stichting Wenzi
 

Bekijk onze projecten